English

www.ornamentica.ro trafic.ro

Istoricul mobilierului pictatDespre produsele noastreDespre artistContact

Despre artist si lucrarile sale

Stela Onut

Nascuta in 30 iulie 1954 la Resita judet Caras-Severin

Primele studii plastice inca din copilarie sub indrumarea unchiului ei, Falusi Zoltan, un nume in pictura banateana interbelica. Prima expozitie personala la varsta de 7 ani.

Absolventa a Scolii de Arte Brasov – sectia Pictura Decorativa (nota 10 la examenul de diploma)

Membru al Asociatiei Creatorilor Populari din Romania.

Absolventa a cursului "Succesul in management" - Bucuresti – Centre for the Improvement of Management Performance - The British Council

Absolventa a cursului de pregatire profesionala in cadrul proiectului Centrul de Dezvoltare a Abilitatilor Antreprenoriale in Turism si Mestesuguri-ANTREP

Participari la doua editii ale seminarelor organizate de FUNDATIA MIHAI EMINESCU TRUST:

- Restaurarea Monumentelor Istorice- Malancrav 2006- curs teoretic si practic M.E.T.,Culture 2000

- Concepte si practici in relevarea cladirilor istorice, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Viscri  (Ro) – Londra (MB), M.E.T., Culture 2000

Intre 2006-2009 restaurarea casei din Prejmer nr 13, casa din patrimoniul UNESCO (an constructie 1777) alaturi de echipe de specialisti, din care amintim: arhitectul specialist în restaurare Ileana Fântâna , inginer Anca Binder, consultant în constructii, inginerul de rezistenta Horatiu Pop si firma Craft House: restauratori Radu Trifan si Florin Brebeanu.

Participari la licitatii de arta organizate in scopuri caritabile si licitatii online.

Prezentari si interviuri in reviste (CASA LUX, IOANA,CASA DE VACANTA, BOLERO, BUSINESS WEEK, ZIARUL DEDUMINCA - supliment al ZIARULUI FINANCIAR, MISS SPORT, EURO RURAL), ziare, emisiuni televizate (Club Art TVR2, MIX TV) si Catalogul Serviciilor Turistice si Produselor Mestesugaresti Traditionale finantat de Uniunea Europeana

Prezente pe diverse siteuri din tara si strainatate

Participari la targuri si expozitii incepind cu anul1998 (Muzeul de Arta Brasov, toate editiile Cerbului de Aur Brasov, toate editiile Zilelor Brasovului, Camera de Comert si Industrie-Decor Expo 2003 - diploma de onoare, Sfantu Gheorghe 2004 - diploma la Expozitia .Mestesugarilor, Hotel Marriott Bucuresti, Galeria Orizont Bucuresti, Ideanatale - Udine Italia noiembrie 2004, Paris - iunie 2005, Londra - august 2005, Institutul Cultural din Budapesta, galerii de arta din Upsala-Suedia etc), prilej cu care numeroase lucrari au intrat in diverse colectii particulare din tara si strainatate: Canada, Australia, Noua Zeelanda, Germania, Anglia, Irlanda, Spania, Italia, Grecia, Olanda, Belgia, Danemarca, Franta, S.U.A., Ungaria, Suedia

Despre lucrari si tehnica

  • mobilier vechi pictat- reconditionat
  • mobilier vechi repictat sau pictura pe mobilier nou din lemn
  • diverse obiecte decorative pictate pe lemn (obiecte de uz canic, rame de oglinzi)
  • icoane pe lemn
  • tablouri decorative pe lemn sau orice alt suport

Toate lucrarile sunt executate pe lemn vechi, de buna calitate si au motive traditionale din Transilvania, Balcani sau vechi motive medievale.

Obiectele de mobilier sunt majoritatea restaurate (mai prind cite o piesa veche saseasca sau secuiasca cu pictura deteriorata) sau cite o piesa veche cu pictura complet distrusa sau chiar nepictata. In cazul restaurarilor respect pe cit posibil elementele decorative existente la origine, chiar si crapaturile si mici parti lipsa din lemn, acolo unde aceste mici defecte nu deranjeaza, ba dimpotriva dau farmec si nota de autentic piesei. In cazul pieselor vechi cu pictura complet distrusa sau nepictate le pictez cu motive de pe mobilier vechi sau , ceea ce imi place si mai mult, cu motive vechi , din ornamentica evului mediu sau altor epoci mai tirzii. Nu ma sfiesc sa imprumut motive chiar si din miniaturi sau de pe vechi bijuterii caci rezultatul final ramine pina la urma un act de creatie ( din punct de vedere compozitional si coloristic). Am pictat si la comanda clientilor (piesele ;le apartineau), care insa ma lasau pe mine sa aleg modelul, sugerindu-mi , eventual culorile predominante. In acest fel se pot executa replici reusite ale unor piese vechi , caci esential este sa folosesti tehnica veche a picturii pe mobilier.

Icoanele sunt de asemenea pictate pe lemn vechi (ce nu mai lucreaza in timp), luindu-se ca model icoane celebre din secolele XII-XVIII si respectind erminiile.

Oglinzile mari sunt facute fie din parti ale unor piese vechi de mobilier ce nu s-a mai putut reconditiona, folosindu-se , de exemplu, o usa de dulap careia i s-a scos tablia ce a fost inlocuita cu oglinda, fie din scanduri vechi la care oglinda (aplicata) este de fapt un pretext pentru lemnul pictat. Oglinzile de dimensiuni mai mici au ramele executate de SC Imperial SRL din Sf. Gheorghe, societate care poate executa la comanda si piese de mobilier din lemn.

Tehnica folosita la aceste picturi este veche de sute de ani- suprafata de lemn pregatita cu clei de oase,grund de ipsos si creta, pigmenti naturali (paminturi si oxizi) frecati cu emulsie de ou( foarte importanta pentru consolidarea culorilor), verniu de ulei de in, ceara de albine ca ultim strat de protectie.Lacul anticarii de sub stratul de ceara asigura o protectie definitiva lemnului pictat. Aceasta tehnica si-a dovedit rezistenta in timp, culorile pastrindu-se nealterate (spre deosebire de culorile cu ulei care se innegresc si isi pierd tonul initial).

Toate lucrarile sunt pictate manual si patinate , amintind astfel de piesele vechi, autentice.

Prin aspectul lor vechi, aceste lucrari pot arata foarte bine si intr-un spatiu mobilat modern, unde ar da o binevenita pata de culoare, alungind monotonia .

Mobilierului vechi i se poate da si o alta intrebuintare decit cea pentru care a fost conceputa – un dulap vechi pictat poate deveni bar , o lada de zestre poate deveni masuta pentru cafea, iar un putinei poate lua locul unui decorativ suport de umbrele.

Preturi orientative

Pentru mobilierul vechi pictat preturile variaza intre 200 Eu si 1500 Eu in functie de marimea piesei si complexitatea modelului) incluzind si piesa de mobilier veche. In cazul in care clientul are deja o piesa veche a carei pictura doreste sa o restaureze ( sau doreste pictarea unui corp de mobilier nou) pretul poate varia intre 100 si 500 Eu.

Oglinzile cu rama pictata au pretul cuprins intre 60 si 300 Eu.

Pentru icoane pretul este intre 40 si 400 Eu, un pret orientativ fiind cel de 80 Eu pentru o icoana format A4